loader image
recipe

RECIPES

 

Szuvidált, konyhakész harcsafilé kerülhet a boltokba

Szuvidált, konyhakész harcsafilé kerülhet a boltokba

Szuvidált, konyhakész harcsafilé kerülhet a boltokba

Kétéves kutatás-fejlesztés eredménye a Silgen haltenyésztési rendszer, és a az ugyanezen a néven a boltokba kerülő konyhakész harcsafilé, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium – hangzott el a projektet záró rendezvényen.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.
„A SilGen projekt látványosan valósította meg az uniós kutatási keretprogram idevágó célkitűzéseit, miszerint az európai vállalkozások versenyképességét párhuzamosan kell növelni a fentarthatósággal, az európai gazdaság hatékonyságának, valamint társadalmai életszínvonalának növelése érdekében”

– hangsúlyozta a rendezvényen Ardian Xerxa, az Európai Bizottság kutatási programjának munkatársa.

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

A kétéves kutatás-fejlesztési program összköltsége több mint 2,5 millió euró volt, amelyből majdnem 2 millió euró volt az uniós támogatás. A Nagy teljesítményű szabványosított rendszer – Prémium édesvízi halak tömegtermelése című projektben a technológia forgalmazásáért a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. felelt, a nemzetközi együtműködésben pedig az Aranyponty Halászati Zrt., Ausztriából a Garant Tiernahrung GmbH, Németországból a Ahrenhorster Edelfisch GmbH, Szlovéniából pedig a G2O Storitve DOO vett részt.

 

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

Az új szürkeharcsa-nevelési technológia nem igényel speciális földrajzi és éghajlati adottságokat, bárhol működtethető és intenzív termelés esetén 1, félintenzív tartásban pedig 2 év alatt lesz a zsenge ivadékból 2,5-3 kilós hal. A halgazdaságok számára a hatékony, kiszámítható termelés és a jobb jövedelmezőség miatt lehet jó megoldás a SilGen alkalmazása – tették hozzá a módszer kidolgozói.

 

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.

A Silgen haltenyésztési rendszer létrehozásával együtt ugyanilyen néven konyhakész, szuvidált harcsafilét is kifejlesztettek, amely év végére már az üzletekben is kapható lesz. A szürkeharcsa-filé fagyasztás nélkül a hűtőben egy hónapig is eltartható, előfűszerezett, elkészítése pedig rendkívül egyszerű, mindkét oldalát csupán két-két percig kell sütni, és már tálalható is a szálkamentes, egészséges étel.

 

Fotó: KSERIS Tudástranszfer Kft.