loader image
recipe

RECIPES

 

Harcsafilé Európa meghódítására

Harcsafilé Európa meghódítására

Harcsafilé Európa meghódítására

 
Növelheti az európai, hazai halfogyasztást, könnyíti a halgazdák munkáját egy uniós projekt keretében, magyar vezetéssel kifejlesztett új harcsatenyésztési eljárás. Éppen a Föld napján bemutatott innovatív SilGen módszerrel fenntarthatóan, helyben termelt, szennyezés mentes szürkeharcsát és minőségi halterméket állítanak elő. A most záruló európai uniós projekt eredménye az a prémium szuvidált harcsafilé is, amelyet SilGen márkanéven hoznak forgalomba.
 
A halfogyasztás világszerte, itthon is folyamatosan nő, amivel a kínálat nem tud lépést tartani. Erre a kínál megoldást az osztrák, német, szlovén, magyar együttműködéssel kifejlesztett új haltenyésztési módszer. A jelentős részben hazai eredményekre épülő innovatív akvakultúrás haltenyésztési rendszer őshonos édesvízi európai szürkeharcsát állít elő és kínál ebből készített prémium termékeket. A termelés az egyenlítőtől a sarkkörig minden földrajzi és éghajlati körülményre adaptálható, és 200%-os termelékenységet kínál a hagyományos módszerekkel szemben. A most záruló európai uniós fejlesztési projekt keretében Ausztriában, Magyarországon, Németországban és Szlovéniában végeztek vizsgálatokat a módszer szabványosítására.
 
A SilGen technológia így vált széles körben azonnal alkalmazhatóvá. A projektben kifejlesztettek egy prémium szuvidált, szálkamentes, előfűszerezett harcsafilé is, amelyet fagyasztás nélkül egy hónapig is eltarthatnak a hűtőben, és a fogyasztás előtt mindkét oldalát csupán két-két percig kell sütni. Az április 22-i, az A38 hajón tartott bemutatón részt vettek a nemzetközi konzorcium tagjai: az Ahrenhorster Edelfisch GmbH (Németország), a GARANT Tiernahrung GmbH (Ausztria),a G2O Storitve Doo (Szlovénia),a KSERIS Tudástranszfer Kft. és az Aranyponty Halászati Zrt. (Magyarország). Danijel Gospić, a szlovéniai G2O Doo ügyvezetője szerint a szabványosított tenyésztési eljárással állandó és jó a termékek minősége, stabilan és jól lehet ütemezni a termelést, lehetővé teszi a halgazdaságok modernizálását és a jövedelmezőség javítását. A német Ahrenhorster GmbH tulajdonosa, Hermann Otto-Lübker szerint a technológiai együttműködés eredményei a részvevők előtt feltárták, hogy mekkora potenciál van ebben a halfajtában és az összehangolt termelési eljárásban,  a termelés hatékonyságát tovább fokozhatják. Az osztrák Garant-Tiernahrung GmbH fejlesztési vezetője, Eduard Schneebergernek az a meggyőződése, hogy a mezőgazdasági melléktermékek felhasználásával a harcsatápokban közelebb kerültünk a körforgásos gazdasághoz.
Lévai Ferenc, az ARANYPONTY Zrt. vezérigazgatója az eredmények alapján, a remek partnerekkel már az együttműködés folytatását is megelőlegezte. A rendezvény házigazdája, a nemzetközi projekt koordinátora, Bulkai András, a KSERIS Kft. technológiai vezetője leplezetlen büszkeséggel számolt be arról, hogy a projekt sikeresen zárult az újonnan kifejlesztett és kipróbált technológiával, különleges, ízletes egyedi termékkel, amivel mint mondta „elérhetővé tesszük az igazán minőségi halfogyasztást”. Ardian Xerxa, az Európai Bizottság kutatási programjának munkatársa úgy értékelte, hogy a projekt elérte az uniós kutatási keretprogram céljait: növelte az európai vállalkozások versenyképességét és a fenntarthatóságot, az európai gazdaság hatékonyságát, hogy növelje társadalmai életszínvonalát”.